diumenge, 29 de juny del 2008
divendres, 20 de juny del 2008
Exposicions dels curts
dimarts, 3 de juny del 2008
Comencem a Editar
dimecres, 28 de maig del 2008
Fi de rodatge!
Rodatge del curt |
dimecres, 21 de maig del 2008
Procés de gravació del vídeo
dissabte, 19 d’abril del 2008
Missatges
divendres, 18 d’abril del 2008
Aspectes a tenir en compte alhora de gravar el curt
Avui hem tingut la darrera clàsse teòrica de l'assignatura i per això l'hem encaminada a partir d'un power point, a aclarir determinats temes que hem de coneixer per dur-los a la pràctica al curt.
En primer lloc hem parlat de la llei dels 3/3, que és una de les principals regles de la composició de la fotografia aplicables al vídeo (fotografies en moviment). Segons aquesta, els personatges o objectes principals haurien d'estar col·locats en les interseccions resultants de dividir la pantalla en tres parts iguals de manera vertical i també de manera horitzontal. D'aquesta manera s'aconsegueix evitar la monotonia que produïxen els enquadraments massa simètrics. A conseqüència de la regla dels 3/3 cal tenir presents els següents aspectes:
- Els personatges principals no han d'ocupar el centre de l'enquadrament.TIPOLOGIA DE PLANS
Posteriorment hem conegut els diferents tipus de plans que existeixen i hem posat exemples sobre situacions on es poden aplicar cadascun d'ells. Els plans del més general al més curt són els següents:
Plans descriptius (descriuen el lloc on es desenvolupa l'acció)
1. Gran pla general GPG: És el més ampli o general, en ell no es veuen persones.
2. Pla general PG: És bastant ampli però ja es veuen clarament a les persones (si les hi ha).
3. Pla de conjunt PC: Com el nom indica, en aquest pla s'acostuma a veure un conjunt de persones.
Plans narratius (narren l'acció que es desenvolupa)
4. Pla sencer PS: Enquadra la figura del personatge que s'està filmant.
5. Pla americà o tres quarts PA: Retalla la figura aproximadament pels genolls. La o les persones que apareixen acostumen a narrar l'acció.
6. Pla mitjà PM: Retalla el cos a partir de la cintura. És perfecte per explicar coses, per fer entrevistes, etc.
7. Pla mitjà curt PMC: capta el cos des del cap fins al pit. Ens permet aïllar una sola persona a la imatge, descontextualitzar-la d'alguna manera del seu entorn per concentrar en ella la màxima atenció.
Plans expressius (mostren l'expressió dels protagonistes)
8. Primer pla PP: Recull la cara i les esquenes. Serveix per mostrar confidència i intimatat respecte al personatge.
9. Primerissim pla PPP: Capta el rostre del personatge.
10. Pla detall PD: Mostra una petita part del cos o d'un objecte. En aquest pla es concentra la màxima capacitat expressiva. Serveix per enfatitzar algun element o expressió clau de l'escena.
També hem parlat de la importància d'enfocar la càmera en un angle determinat o en un altre ja que en funció de l'angulació pot variar el missatge que es vol transmetre.
ANGULACIÓ
1. Angulació normal: La càmera està situada aproximadament a l'alçada de la mirada de la persona. És el que s'utilitza normalment.
2. Angulació en picat: s'obté quan la càmera realitza un enquadrament de dalt cap abaix. Té un gran valor expressiu ja que aquesta perspectiva fa semblar al personatge enfocat més petit en relació al entorn. Denota inferioritat, debilitat, submissió al personatge del davant.
3. Angulació en contrapicat: És l'enfocament contrari al picat, d'abaix a dalt, i per tant expressivament mostra el contrari que el picat, el personatge sembla més gran, podr¡erós i superior.
Un altre aspecte a tenir en compte són els moviments que pot fer la càmera.
MOVIMENTS DE LA CÀMERA
1. Panoràmica: Consisteix en el moviment de rotació de la càmera cap a la dreta i cap a l'esquerra. Normalment la càmera es situa sobre un tripode i gira al voltant del seu eix. Té un gran valor descriptiu i narratiu.
2. Traveling: Consisteix en el desplaçament de la càmera. Té un gran valor expressiu i dóna perspectiva narrativa.
Per últim hem parlat de com passar d'un plànol a un altre, mitjançant les transicions. Algunes de les més utilitzades, són el tall, la fosa d'entrada i de sortida, l'encadenat, la disolució, la superposició, etc.
divendres, 4 d’abril del 2008
Visita a Expodidàctica
dissabte, 22 de març del 2008
Una Play Station de carn i ossos
dissabte, 8 de març del 2008
Traumatrop
divendres, 7 de març del 2008
Anàlisi d'uns "inocents" dibuixos animats
Passem al tema: dones. En el cas de que tinguessim raó anteriorment. Tornem a l'escena del suposat part, a què està lligada la bossa (o úter)? a una planxa!. Tenint en compte que són uns dibuixos del 1940, podem dir amb total certesa que les úniques persones que planxaven aleshores eren les dones. Si obviem per un moment el fet masclista de que la dona és representada per una planxa, podem dir que la teoria de la representació d'un naixament és molt probable.
Es fan més al·lusions a la dona, algunes fins i tot per omissió, perquè, si a les escenes on apareixen el Mickey (pare), Plutó (germà gran) i gatet (germà petit), al menjador es representa a una família...perquè no apareix la mare?, al 1940 no existien la diversitat de families que trobem a l'actualitat, nosaltres a classe hem suposat que es considerava poc important i que probablement no apareix perquè es dóna per fet que és fent feines a la cuina. Molt rebuscat?, potser, o potser no.
Com que no apareixia cap dona hem hagut d'anar a buscar el paper femení en la peixeta. Té un paper curt i clar, és ella qui acusa al Plutó quan el Mickey pregunta, (en realitat aquesta escena tan ràpida és un guiny a l'espectador i dóna la sensació de que el Mickey li està preguntant directamenta ell, en una imatge que recorda sospitosament a la del famós oncle Sam americà), d'haver desendreçat l'habitació. Així doncs, es dóna el missatge subliminal de que la dona és "chivata".
Per últim, el tema religió. Hi ha molts missatges en aquest sentit. La consciència del Pluto apareix mitjançant un àngel i un dimoni que representen el bé i el mal respectivament, del cristianisme.
Les aparicions d'aquests personantges tampoc són casuals, l'àngel (la bondat, allò diví), cau sempre que apareix del cel, en canvi el dimoni (allò dolent, malefic), surt del propi Pluto, insinuant-nos que l'ésser és dolent per naturalesa, com diu el cristianisme. És més, l'únic moment en que l'àngel es posa violent, s'humanitza, és a dir, es treu tot allò que el fa diví, bo. Es treu l'anella, les ales i clava un cop de puny al dimoni. Per suposat, el bé sempre acaba guanyant al mal, un missatge més.
Un cop fet l'ànalisi, torno a fer la pregunta: Què hi ha més inocent que uns tendres dibuixos de Disney?, penseu-hi.